Groepstrainingen

Mindfulness training

Mindful in beweging

 

Deze 8- weekse training kan worden ingezet voor verbeteren van de bewegingskwaliteit en ‘effortless’ bewegen, ter vermindering van stress gerelateerde klachten en ter vermindering van chronische pijn.

De inhoud van de training neemt het beproefde format van de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) als uitgangspunt. Deze wordt aangevuld met feldenkrais bewegingsoefeningen.

Feldenkrais is een leermethode, ontwikkeld door dr. Moshe Feldenkrais. Hij bedacht een bewegingsmethodiek met principes uit onder andere de geneeskunde en de neuropsychologie.
De methode vind ik een hele mooie aanvulling op reguliere mindfulness trainingen. Het bevorderd het lichaamsbewustzijn, verdiept de ontspanning en verduidelijkt de mindfulness principes. 

 

 


 

Puurvitaal- Relaxercise Training

 

Een actieve & vrolijke wekelijkse training van een uur voor teamspirit en persoonlijke welzijn. De training vindt plaats op de werkvloer. 

 

De Puurvitaal-Relaxercise training is een wekelijkse training van 1 uur en is gericht op het voorkomen van werkgerelateerde klachten. Rek en strek, kracht en ontspanningsoefeningen wisselen elkaar af.

Door het aan en ontspannen van het lichaam neemt bloedsomloop toe waardoor afvalstoffen worden afgevoerd. Spieren en bindweefsel blijven op functionele lengte wat stijfheid en klachten voorkomt.

De ontspanningsoefeningen zorgen voor een frisse blik zodat effeciviteit en plezier in werk en prive leven toeneemt. 

 


 

Mindfulkids programma voor de basisschool

Mindfulkids programma voor de basisschool

Wat voel je tijdens spannende momenten in je lichaam? Wat voel je als je een compliment krijgt van iemand, en waar voel je dat dan precies?

Uit het hoofd het lichaam in, dat is de uitdaging die basisschool leerlingen aangereikt krijgen tijdens de MindfulKids- training. In 12 sessies van een half uur, oefenen de kinderen in de klas hun aandacht naar hun ‘stille lichaam’ te brengen. De kinderen leren zich te concentreren en zich bewust te worden van hun gevoel en emoties. Hierdoor kunnen ze beter omgaan met spannende momenten zoals toetsen of pestsituaties en leren ze vriendelijk te zijn voor zichzelf en anderen.

 

Als fysiotherapeut en coach zie ik dagelijks mensen die zich weinig bewust zijn van hun lichaam, gevoel en emoties. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan op emotioneel, lichamelijk en geestelijk vlak. Dit was ook een van de uitgangspunten van Fonds voor het hart om het initiatief te nemen de training te ontwikkelen. Het idee is om kinderen van jongs af aan te leren hoe ze onder andere met stressvolle situaties om kunnen gaan zodat ze daar hun hele leven profijt van hebben.

 

De training is geschikt voor groep vijf tot en met acht en is zo ontworpen dat het met minimale belasting voor de leerkracht in een bestaand schoolcurriculum kan worden geïntegreerd. In het programma dat zes weken duurt, krijgen de kinderen twee lessen van een half uur per week. De kinderen oefenen de overige dagen vijf minuten per dag met de leerkracht in de klas. Ook na de training wordt er de oefeningen dagelijks in de klas geoefend zodat de stof goed beklijft.

 

Feedback van docenten van de Leonardoschool te Breda op de Mindfulkids training was zeer positief: "De groep heeft na de MindfulKids training een grote stap gemaakt. Ze kunnen zich beter op zichzelf richten, concentreren zich beter en de sfeer in de groep is rustiger”.

 

De effecten van de MindfulKids training, ontwikkeld door George Langenberg en Rob Brandsma, zijn ook door de Universiteit van Amsterdam onderzocht in een pilot-onderzoek op drie Amsterdamse basisscholen. Het onderzoek liet zien dat de MindfulKids training positieve effecten heeft op weerbaarheid tegen stress en het functioneren van leerlingen in groep 5, 6 en 7. Het volledige publieksverslag kunt u aanvragen via info@puurvitaal.nl.

MindfulKids Training

Aandenken aan de MindfulKids training: 'Een schildpad weet meer van de weg dan een haas'
Aandenken aan de MindfulKids training: 'Een schildpad weet meer van de weg dan een haas'